APA 7: ChatGPT. (2023, August 28). Are Paper Drinking Straws Truly Environmentally Superior to Plastic Alternatives? PerEXP Teamworks. [Article Link]
Yakın tarihli bir çalışmada, lanse edilen “Çevre Dostu” kağıt pipetlerin potansiyel olarak zararlı kimyasalları barındırdığı ve gerçek çevresel etkileri konusunda endişelerini artırdığı bulundu. Belçikalı bilim adamları tarafından yürütülen araştırma, poli ve perfloroalkil maddeler (PFAS) için 39 pipet markasını inceleyerek türünün ilk Avrupa analizini ve küresel olarak yalnızca ikincisini işaret etti. Şaşırtıcı bir şekilde PFAS test edilen pipetlerin çoğunda tespit edildi ve en yüksek yaygınlık kağıt ve bambu gibi görünüşte sürdürülebilir malzemelerden yapılanlarda görüldü.
Yapışmaz tavalar ve dış mekan malzemeleri de dahil olmak üzere çeşitli ürünlere su, ısı ve leke direnci kazandırmak için kullanılan PFAS çevrede kalıcılık ve uzun ömürlülüğe sahiptir ve onlara “Sonsuz kimyasallar” lakabını kazandırır.”. Pratik faydalar sunarken aşı tepkisinin azalmasından tiroid hastalıklarına ve kansere kadar uzanan sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor.
Çalışma bir paradoksun altını çiziyor: Görünüşte çevre dostu malzemelerden yapılan pipetler istemeden kirliliğe katkıda bulunabilir. Antwerp Üniversitesi’nden bir çevre bilimcisi olan Dr. Thimo Groffen, PFAS’ın varlığının bitki bazlı pipetlerle ilişkili sürdürülebilirlik anlatısına meydan okuduğunu vurguladı.
Pipetler de dahil olmak üzere tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik küresel hareket bitki bazlı seçenekler gibi alternatiflere olan ilgiyi artırdı. Ancak bu çalışmadan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen çalışma gibi diğerlerinden elde edilen bulgular, bu alternatiflerle ilgili olası sorunlara dikkat çekiyor. Araştırmada kağıt, bambu, cam, paslanmaz çelik ve plastik gibi çeşitli saman malzemeleri incelendi. Sonuçlar ağırlıklı olarak kağıt ve bambu pipetlerde olmak üzere markaların önemli bir kısmının PFAS testinin pozitif çıktığını ortaya çıkardı.
Pipetlerdeki PFAS konsantrasyonları genellikle düşük olmasına ve acil sağlık riskleri oluşturmamasına rağmen bunların vücutta uzun süreli varlığı, kümülatif maruz kalma konusunda endişelere yol açmaktadır. Çalışma, bitki bazlı pipetlerin belirli çevre dostu özellikler sunmasına rağmen zararlı kimyasallar yayma potansiyellerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor. Araştırmacılar, PFAS’ın su geçirmez kaplamalar gibi üretim sürecinden mi yoksa dış kontaminasyondan mı kaynaklandığından emin değiller.
Bu bulgular ışığında paslanmaz çelik pipetler, PFAS’ın bulunmaması göz önüne alındığında tercih edilen bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Dr. Griffin tüketicilere bu tür alternatifleri düşünmelerini ve hatta pipet kullanmaktan tamamen vazgeçmelerini tavsiye ediyor. Sonuç olarak çalışma “Çevre dostu” alternatiflerin karmaşık karmaşıklıklarını ortaya koyuyor ve bunları gerçek sürdürülebilir çözümler olarak benimsemeden önce kapsamlı bir incelemenin öneminin altını çiziyor.
Kaynaklar
- JOURNAL Boisacq, P., Keuster, M. D., Prinsen, E., Jeong, Y., Bervoets, L., Eens, M., Covaci, A., Willems, T., & Groffen, T. (2023). Assessment of poly- and perfluoroalkyl substances (PFAS) in commercially available drinking straws using targeted and suspect screening approaches. Taylor & Francis. [Taylor & Francis]