Follow
Abonelik Formu

Hasarlı DNA’nın Işık Kullanılarak Fotoliyaz İzolatlarıyla Onarılması: İki Yol

İki ayrı biyo-arştırmacı ekibi, fotoliaz izolatlarının nasıl ışığı kullanarak hasarlı DNA'yı onardığını gösteren süreçleri bağımsız olarak geliştirmişlerdir. Her iki ekip de bulgularını Science dergisinde yayımlanan makalelerde belgelemiş ve tamir mekanizmasını dikkatlice yakalamak ve detaylandırmak için bir stop-motion-animasyon benzeri bir yaklaşım kullanmışlardır.

Manhattan Projesi: Bilim ve Etik Arasında Bir Yolculuk!

İkinci Dünya Savaşı’nın en gizli ve etkili bilimsel projesi olan Manhattan Projesi, nükleer bombanın meydana getirilmesiyle sonuçlandı. Makalemiz; projenin liderlerini, bilimsel başarılarını ve dünya tarihine bıraktığı etkileri anlatıyor. Manhattan Projesi nasıl başladı ve projeye hangi ülkeler katıldı? Nükleer fizik alanında çığır açan, öncü isimler kimlerdi? Özellikle: Nükleer fisyonun keşfi ve kontrolü gibi temel fizik prensipleri nasıl işliyor? Tüm bu soruları yanıtladığımız makalemizde daha fazla bilgiye sahip olacaksınız. Nükleer enerji ve silahların kullanımına dair bilimsel ayrıntılardan Japonya’ya atılmasının sonuçları ve etik tartışmalarına, dünya barışına etkileri ve günümüzdeki uluslararası çabalara kadar pek çok detayın yer aldığı makalemize göz atmayı unutmayınız!

Yıldızlar: Evrenin Parlayan Fabrikaları

Sayıları kum tanelerini aşan, evreni aydınlatan, hayat veren gök cisimleri... Onlar sadece gökyüzünde parlayan noktalardan ibaret değil. Aynı zamanda evrenin fabrikaları. Görevleri hidrojen ve helyum gibi hafif elementleri demir ve altın gibi ağır elementlere dönüştürmek. Bu elementler; gezegenlerin, canlıların ve dolayısıyla bizim oluşmamızı sağlıyor. Yıldızlar hayatın kaynağıdır. Ama onlar da bir gün hayatlarını kaybedecek ve bu olay yaşanırken evrende yeni yıldızlar doğacak. Kısaca yıldızlar, kozmosun mikro boyuttaki döngüsüdür. Haydi, Martian Team’in seçkin makalesiyle (Overview article) bu döngüde bir yolculuğa çıkalım!

Füruğ Ferruhzad Üzerine

İranlı şair, ressam, oyuncu, yönetmen ve yapımcı. Ferruhzad’ı tanıtmak için kullanılabilecek en genel ve kapsamlı sıfatlar bunlar olsa bile O’nun iç dünyasında gezintiye çıktığınızda, Modern Fars edebiyatının temsilcilerinden biri olan bu kadının 32 yaşında bir kaza sonucu ölmesine üzülürken buluyorsunuz kendinizi.

Hitler’in Ölümü

Adolf Hitler… Namıdiğer Führer ve şansölye. Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi lideri olan ve 20. yüzyılın en güçlü ve nüfuzlu diktatörlerinden biri olarak kabul edilen Alman politikacı, Avusturya doğumludur. Yani bilinenin aksine, bir Alman değildir.

Dyatlov Geçidi Vakası

Igor Dyatlov ve Anatoly Dyatlov… Bir akrabalık yok ama biri Çernobil’de diğeri de Ural Dağları’nda birer felaketin baş isimleri olarak tarihe geçtiler. Fakat bugün Igor…