Follow
Abonelik Formu

F1 (Formula 1) Araçlarının Aerodinamisi

Formula 1 motorsporlarının adeta zirvesidir. Keskin virajları inanılmaz hızlarda dönmesini eşsiz aerodinamisine borçludur. Aslına bakarsanız aerodinami , F1 için çok geniş bir kavramdır. Bu makalemizde aerodinaminin F1 araçları için önemine değiniyoruz.

F1 araçlarının aerodinamisi

Teknik olarak Formula 1 araçları dünya üzerinde en yüksek performansı gösterebilen yarış araçlarıdır. Fakat F1 aracını en hızlı araç yapan birçok etken vardır. Bunları basite indirgememiz gerekirse motor, aerodinami, dayanıklılık ve şasi şeklinde ayırabiliriz. Bu makalemizde ise Formula 1 araçlarının aerodinamisini inceleyeceğiz.

Formula 1 motorsporlarının adeta zirvesidir. Keskin virajları inanılmaz hızlarda dönmesini (Görsel) eşsiz aerodinamisine borçludur. Aslına bakarsanız aerodinami , F1 için çok geniş bir kavramdır. Aerodinami kirli hava, yere basma gücü vs. konular olduğu için sizleri sıkmamak adına olabildiğince konuyu olabildiğince basit anlatmaya çalışacağız.

Kısaca açıklamak gerekirse aerodinaminin formula 1’de iki ana amacı vardır: Downforce (Yere basma gücü) üreterek aracın lastiklerinin pist yüzeyine yapışık kalmasını sağlayıp virajlarda hızlı gitmesine yardımcı olmak, bir de aracın yavaşlamasına neden olan hava direnci ürünü olan drag etkisini (Sürüklenme) azaltmak. Modern F1 araçlarına baktığımızda yere basma kuvveti seviyesini arttırma çalışmaları kadar, sürüklenmeyi azaltma ve hava akımını iyileştirmek için de ciddi efor sarfediliyor. Bu kapsamda kanatların dış tarafına dikey kanatlar yerleştirilerek difüzör bölgesine doğru giden girdapların oluşması engelleniyor. Difüzör, aracın altından hızlı bir şekilde akan havanın arka tarafta dengelenmesini daha da sakin bir şekilde çıkmasını sağlıyor. Bu bilgiye şaşırmayın ama formula 1 araçları uygun koşullar sağlandığı takdirde araçları tünelde baş aşağı gidebilir. Sürüklenme terimi geçmişken sürüklenmeden de biraz bahsetmek gerekirse:

Sürüklenme etkisi (Drag)

Bu konuda araçlarda bir yenilik var DRS(Drag reduction system) yani Türkçe olarak sürüklenmeyi azaltma sistemidir. Bu sistem sayesinde araçtaki sürüklenme kuvveti azalıyor ve araç yüksek hızlara çok rahat bir şekilde çıkıp rakibini geçebiliyor. Hatta düşük sürüklenme, düzlüğü fazla olan pistlerde(İtalya MONZA, Belçika SPA vb.) kritik oluyor. Motoru iyi olan ve düşük sürüklenme paketiyle yarışa gelen takımlar gözle görülür şekilde daha başarılı oluyor. Peki F1 araçlarında önemli aerodinami parçaları nelerdir? Formula 1 araçlarında kullanılan en önemli aerodinamik parçalar difüzör,ön ve arka kanatlardır. Ön kanatlar, aracın hava ile karşılaştığı ilk parça olduğu için Formula 1 aracının önünden arka kanada kadar olan bütün hava akışını şekillendirir.Bu parçanın ana görevi aracın altından hızlı hava geçmesini sağlamaktır. Arka kanadın görevi ise ön kanattan yönelen havanın, aracın arka tarafından yere bastırma kuvvetini sağlayarak çıkmasını sağlamaktır. Difüzörün görevi ise aracın altından geçen havanın düzgün ve hızlı bir şekilde aracın arka tarafından ayrılmasını sağlamaktır.

Kaynaklar

  • Mevcut bilgilerden yola çıkılarak hazırlanmıştır.

Bu eserin kullanım hakları ve dağıtımı PerEXP Teamworks’e aittir.

Yorum Yap

Related Posts
Total
0
Share