APA 7: TWs Editor & ChatGPT. (2023, September 30). NASA’s Webb Identifies Carbon Source on Surface of Europa, One of Jupiter’s Moons. PerEXP Teamworks. [Article Link]
Jüpiter’in uydularından biri olan Europa, güneş sistemimizde yaşama elverişli bir ortam sunması muhtemel seçkin gök cisimleri arasında yer alıyor. Europa’nın buzlu kabuğunun altında kayalık deniz tabanına sahip bir tuzlu su okyanusunun yattığı tespit edilmiş olsa da başta karbon olmak üzere yaşamı sürdüren kimyasalların varlığı gezegen bilimciler tarafından kesin olarak doğrulanmamıştı.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan bilgileri kullanan gökbilimciler, Europa’nın buzlu yüzeyinde farklı bir alanda karbondioksidin varlığını tespit ettiler. Analizler, bu karbondioksidin meteorlar veya dış kaynaklar tarafından getirilmekten ziyade muhtemelen ayın yeraltı okyanusundan kaynaklandığını öne sürüyor. Ayrıca jeolojik açıdan nispeten yakın zamanda çökeldiği görülmektedir. Bu bulgu, Europa okyanusunun potansiyel yaşanabilirliğinin değerlendirilmesi açısından önemli çıkarımlar içeriyor.
Dünya’da yaşam kimyasal çeşitliliği sever, ne kadar çok çeşitlilik olursa o kadar iyidir. Biz karbon bazlı yaşamız. Europa okyanusunun kimyasını anlamak, onun bildiğimiz yaşama düşman olup olmadığını veya yaşam için iyi bir yer olup olmadığını belirlememize yardımcı olacak.
Geronimo Villanueva
NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi
(Bulguları açıklayan iki bağımsız makaleden birinin baş yazarı.)
Artık Europa’nın yüzeyinde gördüğümüz karbonun okyanustan geldiğine dair gözlemsel kanıtlarımız olduğunu düşünüyoruz. Bu önemsiz bir şey değil. Karbon biyolojik olarak gerekli bir elementtir
Samantha Trumbo
New York, Ithaca’daki Cornell Üniversitesi
(Bu verileri analiz eden ikinci makalenin baş yazarı.)
Ekim 2024’te NASA, Europa Clipper uzay aracının fırlatılışını başlatmaya hazırlanıyor. Bu görev, Jüpiter’in uydusu Europa’nın çok sayıda yakın uçuşunu gerçekleştirmek ve bu ilgi çekici gök cisminin potansiyel yaşanabilirliği hakkında derinlemesine araştırmalar yürütmek üzere tasarlandı.
Yüzey ve okyanus arasındaki bağlantı
Webb’in gözlemleri karbondioksidin ağırlıklı olarak Europa’nın yüzeyinde, Tara Regio olarak tanımlanan bir alanda yoğunlaştığını ortaya koyuyor. “Kaos bölgesi” olarak bilinen bu bölge, yüzey buzunu değiştiren nispeten yeni jeolojik aktiviteyle karakterize ediliyor. Bu bulgular, Europa’nın yeraltı okyanusu ile buzlu yüzeyi arasında bir malzeme alışverişi olduğunu gösteriyor.
Trumbo, ”Hubble Uzay Teleskobu’ndan yapılan önceki gözlemler, Tara Regio’da okyanus kaynaklı tuz için kanıtlar gösteriyor“ dedi ve şöyle devam etti: “Şimdi karbondioksidin de orada aşırı derecede yoğunlaştığını görüyoruz. Bunun, karbonun muhtemelen nihai kökeninin iç okyanusta olduğu anlamına geldiğini düşünüyoruz.”
“Bilim insanları Europa’nın okyanusunun yüzeyine ne kadar bağlı olduğunu tartışıyor. Bu sorunun Europa keşfinin büyük bir itici gücü olduğunu düşünüyorum” dedi Villanueva. “Bu, resmin tamamını görmek için buzu delmeden önce bile okyanusun bileşimi hakkında bazı temel şeyleri öğrenebileceğimizi gösteriyor.”
Her iki araştırma ekibi tarafından karbondioksidin tespiti, Webb’in Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) entegre alan birimi tarafından toplanan verilerin kullanılmasıyla mümkün oldu. Bu cihaz modu, Europa’nın yüzeyi boyunca 200 x 200 mil (320 x 320 kilometre) gibi olağanüstü bir çözünürlüğe sahip ayrıntılı spektrumlar sunar. Europa’nın 3.944 mil çapındaki çapı göz önüne alındığında bu teknoloji gökbilimcilerin çeşitli kimyasal bileşiklerin yerlerini tam olarak belirlemelerine olanak tanıyor.
Karbondioksit, Europa’nın yüzeyinde sabit bir durumda kalmıyor. Sonuç olarak bilim adamları, karbondioksit varlığının büyük olasılıkla nispeten yeni jeolojik süreçlerin sonucu olduğunu öne sürüyorlar. Bu hipotez, karbondioksidin genç arazilerle karakterize edilen bir bölgede yoğunlaştığı gerçeğinden ek destek alıyor.
Bu gözlemler gözlemevinin yalnızca birkaç dakikasını aldı. Bu kısa sürede bile gerçekten büyük bir bilim yapmayı başardık. Bu çalışma, Webb ile yapabileceğimiz muhteşem güneş sistemi biliminin ilk ipucunu veriyor.
Heidi Hammel
Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği’nin (AURA) başkan yardımcısı
Buhar bulutlarının arayışı
Villanueva’nın ekibi ayrıca Europa’nın yüzeyinden çıkan su buharı bulutunun herhangi bir işaretini tespit etmek için bir araştırma yürüttü. NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan bilim insanları 2013, 2016 ve 2017 yıllarında potansiyel bulutlara ilişkin ilk gözlemleri gerçekleştirdi. Bununla birlikte kesin kanıtlar oluşturmanın zorlu bir görev olduğu kanıtlandı.
Webb tarafından toplanan son veriler, bulut faaliyetine dair herhangi bir belirti ortaya çıkarmadı. Bu bulgu Villanueva’nın ekibinin, dışarı atılan malzemenin potansiyel hızına ilişkin katı bir üst sınır oluşturmasına olanak sağladı. Bununla birlikte bir bulutu tespit edememelerinin, onun var olma olasılığını tamamen ortadan kaldırmadığını da belirtmek önemlidir.
Bu buhar bulutlarının değişken olması ve onları yalnızca belirli zamanlarda görebilmeniz ihtimali her zaman vardır. %100 güvenle söyleyebileceğimiz tek şey, Webb ile bu gözlemleri yaptığımızda Europa’da herhangi bir buhar bulutu (Duman) tespit etmediğimizdir” diye açıkladı Hammel.
Bu keşifler, NASA’nın yaklaşan Europa Clipper misyonu ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yakında çıkacak olan Jüpiter Buzlu Ay Kaşifi (JUICE) için değerli çıkarımlar içeriyor.
Kaynaklar
- WEBSITE Nasa Webb Telescope Team. (2023, September 21). NASA’s Webb finds carbon source on surface of Jupiter’s Moon Europa. NASA. [NASA]