APA 7: Güler, M. (2023, November 10). Kristal Kafatası Gerçekliği. PerEXP Teamworks. [Blog Link]
Sergi & Müze Gezginleri Kasım 2023 Sayısı: Kristal Kafatası Gerçekliği
Kristal Kafatası Gerçekliği, Sergi & Müze Gezginleri kuruluşu (Dergi) bünyesinde oluşturulmuş Sergi & Müze Gezginleri Kasım 2023 serisine ait blog yazısıdır.
Eski Maya topraklarında bulunan, en az 12.000 yıllık olduğuna inanılan kuvars kristalinden yapılmış bir kafatası. İnsan kafatasının mükemmel bir kopyası olarak kabul edilen bu eser, bazılarına göre ruhsal etkilere sahip olabilir. Özel ve kamuya açık müze koleksiyonlarında, çoğunlukla silikadan oluşan bir düzine kadar kristal kafatası bulunmaktadır.
Mezoamerikan sanatında kafatasları, Aztek yekpare taşları veya obsidyenden yapılmış maskeler gibi farklı ortamlarda dikkat çeker. Aztek ve Maya kültürlerinde kafatasları, tzompantli adı verilen raflarda sergilenir ve özellikle Chichén Itzá gibi yerlerde taşa oyularak büyük oymalı tzompantli’lerde 500’den fazla kafatasına ev sahipliği yapılır.
19. yüzyılda, Mezoamerikan yerleşimlerine olan ilgi, halk ve bilim insanlarının Katolomb öncesi sahte eser ticaretinde artışa neden oldu. Ticaret o kadar sorunlu hale geldi ki, 1886’da Smithsonian arkeologu William Henry Holmes, “Sahte Meksika Eski Eserlerinin Ticareti” adlı bir makale kaleme aldı. 1857’de Fransız antikacı, sanat eseri satıcısı ve Meksika Kralı I. Maximilian’ın “Resmi Arkeoloğu” Eugène Boban, Trocadéro’da kristal kafataslarından oluşan bir koleksiyon sergilediği III. Bulgularını duyurdu.
Boban, New York’ta bir dükkân açtıktan sonra Amerikalı girişimci George H. Sisson’a kristal bir kafatası sattı. Daha sonra George F. Kunz’a geçti ve eser, American Association for the Advancement of Science‘da sergilendi. 1898’de Tiffany ve Co tarafından British Museum’a açık artırmayla satılan kafatası, burada bir Aztek eseri olarak sergilenmeye başlandı. Boban, kafatasını şu anda Musée du Quai Branly’de bulunan Trocadéro Müzesi’ne bağışlayan Fransız etnolog ve koleksiyoncu Alphonse Pinart’a başka bir kristal kafatası sattı. Detaylı incelemeler, kafataslarının yalnızca Madagaskar ve Brezilya’da bulunan ve dolayısıyla Kolomb öncesi Mezoamerika’da elde edilemeyen veya bilinmeyen klorit kaplamalarına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu kafatasları, eski Kızılderili ve Maya efsaneleriyle şaşırtıcı bir benzerlik gösterir. Geleneklere göre, dünyaya getirilen 13 gerçek kristal kafatası dünyadışı ziyaretçiler tarafından getirilmiştir.
Kaynaklar
- WEBSITE Aktüel Arkeoloji. (2023, January 21). Kristal kafataslarının ardındaki gerçek. Aktüel Arkeoloji. [Aktüel Arkeoloji]
Bu eserin kullanım hakları ve dağıtımı Sergi & Müze Gezginleri’ne aittir.