APA 7: Güler, M. (2023, September 4). Kayıp Şehir Atlantis. PerEXP Teamworks. [Article Link]
Sergi & Müze Gezginleri Ağustos 2023 Sayısı: Kayıp Şehir Atlantis
Kayıp Şehir Atlantis, Sergi & Müze Gezginleri kuruluşu (Dergi) bünyesinde oluşturulmuş Sergi & Müze Gezginleri Ağustos 2023 serisine ait sanat makalesidir.
Atlantis platon’un Timeos ve Critias diyaloglarında ulusların kibirlerini alegorik bir şekilde anlatmak için kullandığı efsanevi bir ada. Platon’un hikâyesinde Atlantis, “Herkül Sütunları’nın ötesinde” yer alan, Batı Avrupa ve Afrika’nın birçok kısmını fetheden ve solon’un zamanından 9000 yıl önce (Yaklaşık MÖ 9500) Atina’yı fethetmeye çalışan; ancak başarılı olamayıp bir gecede okyanusa batan bir uygarlıktır.
Atlantis’in efsaneleşmesindeki en büyük nedenlerden biri de Platon’un eserlerinin yanlış tercümeleri idi. İnsanlığın “Ütopya” fikrine dair duyduğu hayranlık ve heyecan yüzyıllar öncesinde de aynıymış. Belki de bazı psikolojik nedenlerden ötürü insanlık çağlar boyunca farklı kültürlerde hep bir üst ütopya fikrine inanma ihtiyacı hissetmişlerdir. O an yaşanılan toplumdan ve dünyadan daha bilge, daha barışçıl bir uygarlıkta yaşama hayaliyle varlıklarını devam
ettirmişlerdir. Yüzyıllar geçmesine rağmen şu anki milenyum çağında da bu hayal varlığını sürdürmektedir.
Dünyanın yüzyıllar öncesinde geçirdiği coğrafi değişikliklerin bilimsel tarihleri ile efsaneye göre Atlantis’in batışı örtüşmektedir. Çekirdekte meydana gelen volkanik patlamalar sonucu oluşan bir takım yanardağ patlamaları, buzul çağlarında meydana gelen depremler ve buzulların erimesi, su seviyelerinin dağları örtecek şekilde yükselmesi bir antik kentin yok oluşuna da bir bakıma tanıklık etmektedir.
Sibirya’da bulunan mamut fosilleri iklim değişikliğini örneklemenin yanı sıra Atlantis’in var olmasına da ışık tutmaktadır. En can alıcı noktalar ise deniz altında bulunan antik kalıntılardır. Yapılan testlere göre Bermuda yakınlarında deniz altında 11.000 yıl öncesine ait Sedir Ormanları mevcuttur ve yine Küba yakınlarında denizin 180 metre altında binlerce yıllık antik batık bir şehir bulunmuştur. Japonya’da denizin altında bulunan Yonaguni Buluntuları da antik şehir kalıntılarına örnektir. Tüm bunların coğrafi tarihleri Atlantis’in batışı ile uyuşmaktadır.
Kaynaklar
- WIKIPEDIA ENTRY Atlantis. (2023, June 12) In Wikipedia. [Wikipedia Turkish]
- WEBSITE Radford, B. (2018, March 1). “Lost” City of Atlantis: Fact & Fable. Live Science. [Live Science]
Bu eserin kullanım hakları ve dağıtımı Sergi & Müze Gezginleri’ne aittir.